Yttre krav vs Inre behov

maria-bjorkman

Så här reflekterar Maria om något som är en utav de centrala punkterna i Non Original budskap. Nämligen konsten att lyssna på sig själv och att agera utifrån det. Nedan är ett utdrag från bloggen, https://mariabjörkman.se

Hon beskriver det så här;

“Äkthet och inre behov

Att lyssna mer på den inre rösten, att våga lita till intuitionen och agera utifrån vem jag egentligen är, innerst inne, är åtminstone min stora utmaning. Den första tröskeln att kravla mig över har varit – och är fortfarande – att komma underfund md vem jag är innerst inne. Vad vill jag, egentligen? Sen kämpar jag också emot den allestädes närvarande Jante, naturligtvis.

För om jag hittar något som gör mig lycklig och glad, tillfreds och ger energi – kan det verkligen vara ok att jag ägnar mig åt det?
Får jag verkligen sitta i tallskogen bland fågelkvitter och skapa av garn en hel dag? Att leta mönster på Internet, att modifiera dom efter mitt eget huvud, att leta garner och kombinera färger och att virka det där jag hittat eller själv hittat på? Det blir ju ingen gladare av (mer än jag, då) och inte gör det någon nytta heller (mer än för mig, då). Är det verkligen ok att ägna timme efter timme åt mitt släktträd och borra i historien efter mina rötter, att renskriva gamla släktingars dagböcker och göra bloggar av dom? Det är ju ingen nytta med det! Mer än för mig, då.
Dessa exempel är uttryck för det som gör mig glad och hel. Men jag får ju ingen lön för det, så vad är det värt då? Vilka andra värden än pengar borde vi prata om?

Yttre strukturer
Även om det största ansvaret definitivt är mitt, kan jag inte heller låta bli att fundera över yttre strukturer som formar livet och det sätt på vilket vi tror vi behöver vara. Visst finns det både synliga och osynliga samhälls- och maktstrukturer som vi lever efter idag? Jag nämnde pengar här ovan. Vilka andra styrande strukturer ser du?

Non Original
Jag tycker vi behöver snacka mer om det här; samhällsstrukturer, maktstrukturer, yttre krav kontra inre behov… etc. Jag vet att jag är långt ifrån ensam. Och så dök konstprojektet Non Original upp alldeles lägligt, där konstnären Peter Lindberg lyfter just dessa frågor om bland annat äkthet, och gör konst av det samtidigt som han också vill att vi snackar om det.
Snacka och göra verkstad. För att det är bara tillsammans vi kan göra skillnad – och det förutsätter att vi får syn på samma sak och att vi delar samma bild.
Gå gärna in på hemsidan www.nonoriginal.se och tyck till, där finns plats att snacka!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

För att analysera och förbättra webbsidan använder vi cookies, genom att fortsätta använda webbsidan godkänner du användandet av dessa. <a href="https://nonoriginal.se/personuppgiftspolicy/#cookies" style="color: #fff;" target="_blank">Mer info</a>  Personuppgiftspolicy

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng